<p><strong>A keni menduar ndonjëherë cilat janë Top 10 bizneset më të mëdha dhe me kapitalin më të madh të regjistruara në Republikën e Kosovës?</strong></p><p><br></p><p><br></p><p>Platforma ‘Bizneset e Hapura’, e krijuar nga organizata jo-qeveritare Open Data Kosovo përmes të dhënave të marra nga Agjencia për Regjistrimin e Bizneseve të Kosovës (ARBK), ka bërë nxjerrjen dhe listimin e shumë formave të të dhënave që, të vëna në tabelë dhe në perspektivë dalin të dhëna interesante sa u përket bizneseve më të mëdha që operojnë edhe në Kosovë, por që shumica prej tyre janë të huaja.</p><p><br></p><p>Dega në Kosovë e kompanisë së linjave ajrore të Britanisë së Madhe, ‘British Airëays’, e regjistruar në Lipjan figuron në të dhënat e ARBK-së dhe të Bizneseve të Hapura si entiteti biznesor me kapitalin më të madh brenda Kosovës me 1 miliard e 200 milionë euro.</p><p><br></p><p>Edhe pse tashmë statusi i biznesit figuron si ‘i shuar’, kompania ajrore e dytë më e madhe në Britani – pas EasyJet – kishte regjistruar rreth 340 milionë euro kapital më shumë se sa kompania që renditet e dyta në këtë listë, Dega në Kosovë e kompanisë ndërtimore, Enka, që përbën një konsorcium bashkë me kompaninë turke, Bechtel, dhe ka fituar kontrata të mëdha për ndërtimin e disa projekteve rrugore në Kosovë.</p><p><br></p><p>Dega në Kosovë e kompanisë minerare Royal Mining Ltd zë vendin e tretë në këtë listë me kapital të regjistruar prej gati 330 milionë eurosh, kurse kapital fiks prej 300 milionë eurosh ka të deklaruar kompania Eurobank Kos Sh.A., kompania e parë në këtë listë që nuk është degë e një kompanie të jashtme.</p><p><br></p><p>Kapital të përafërt ka edhe kompania Ereniku (rreth 294 milionë euro), e cila është gjithashtu kompani e regjistruar në Gjakovë dhe si aktivitet ka të përmendur kultivimin e drithërave, bimëve bishtajore dhe farërave vajore.</p><p><br></p><p>Pesë kompanitë tjera të listuara në këtë listë janë Posta dhe Telekomunikacioni i Kosovës, Kulla-Exim, kompania Limak, Euroinsurance dhe Croatia Airlines – të gjitha me kapital që varion nga 260 milionë në 136 milionë euro.</p><p><br></p><p>Vlen të përmendet që në platformën e ARBK-së në internet dhe te Bizneset e Hapura, Posta dhe Telekomunikacioni i</p><p>Kosovës, si entitet i regjistruar biznesi, tashmë figuron me status të shuar.</p><p><br></p><p>(Ky artikull është publikuar si pjesë e projektit “Përmirësimi i praktikave të transparencës së qeverisë dhe të bizneseve nëpërmjet të dhënave të hapura” financuar nga Ambasada Amerikane dhe që implementohet nga Open Data Kosovo).</p><p><br></p><p><br></p><p><strong style="color: black;">Ky artikull&nbsp;është prodhuar për Gazetën "Metro", ku edhe është publikuar fillimisht. Ripublikimi i këtij artikulli është bërë me lejen e Gazetës "Metro".</strong></p><p><br></p><p>ARTIKULLI I PLOTË: <a href="https://gazetametro.net/10-bizneset-me-kapitalin-me-te-madh-ne-kosove/" target="_blank">https://gazetametro.net/10-bizneset-me-kapitalin-me-te-madh-ne-kosove/</a></p>