<p class="ql-align-center"><strong>MUNDËSI DHE BARRIERA PËR GRATË NDËRMARRËSE.</strong></p><p class="ql-align-center"><br></p><p class="ql-align-center"><strong style="color: black;">Nga&nbsp;</strong><a href="https://kosovotwopointzero.com/author/xhorxhina/" target="_blank" style="color: black;"><strong>Xhorxhina Bami</strong></a><strong style="color: black;"> - 17.04.2019</strong></p><p class="ql-align-center"><br></p><p>Për Fahrije Hotin hapat drejt krijimit të Kooperativës Bujqësore “Krusha” kanë qenë zgjidhja e vetme.&nbsp;Paslufta e vitit 1999 e gjeti atë&nbsp;në&nbsp;Krushë&nbsp;tëMadhe me shtëpi të&nbsp;djegur, dy fëmijë të vegjël dhe prindërit e moshuar tëburrit, pa askënd&nbsp;që&nbsp;të&nbsp;sigurojë&nbsp;të&nbsp;ardhura. Bashkëshorti i saj ishte&nbsp;në&nbsp;listën e gjatë&nbsp;të&nbsp;personave të&nbsp;zhdukur, që&nbsp;ishin vrarë&nbsp;në&nbsp;masakrën e fshatit, në Komunën e Rahovecit.</p><p><br></p><p>Për të&nbsp;siguruar bukën e gojës për familjet e veta, ajo bashkë&nbsp;me fqinjet, me fatin e ngjashëm si të&nbsp;Fahrijes, filluan të&nbsp;shfrytëzonin arat pjellore për tëmbjedhur speca, që&nbsp;pastaj do të&nbsp;pëfundonin në&nbsp;kavanozët me ajvar dhe turshi.</p><p><br></p><p>“Nuk na lejonin të hynim në panaire se nuk ishim të regjistruara dhe shisnim jashtë. Kështu krijuam klientelën dhe kontaktet e para”, shpjegon Fahrija fillimet e ndërmarrjes. Sot kooperativa&nbsp;çdo mëngjes i hap dyert për rrreth 60 gra të Krushës së Madhe –&nbsp;pjesa më e madhe janë gra të veja të fshatit dhe zonave&nbsp;përreth.</p><p><br></p><p>Puna e tyre&nbsp;rezulton në&nbsp;43 produkte në treg, që shiten në 200 markete nëpër Kosovë dhe gjithashtu në Zvicër, Gjermani, por dhe shtete të tjera të Evropës.</p><p><br></p><p>Por rrugëtimi i gjatë&nbsp;dhe i mrekullueshëm i Fahrijes dhe grave të&nbsp;tjera nuk ka qenë&nbsp;aspak i lehtë. Ajo tregon se si paragjykimet shoqërore për rolet gjinore&nbsp;e kanë ndjekur vazhdimisht gjatë zhvillimit të biznesit të saj.&nbsp;</p><p><br></p><p>“Të&nbsp;tjerët presin që&nbsp;ti duhesh të rrish e të lash, të pastrosh, të gatuash, të kujdesesh për fëmijët e të vjetrit, t’i rrish gati burrit, ndryshe të del emri i zi”, thotë&nbsp;ajo.</p><p><br></p><p>Në&nbsp;Kosovë&nbsp;perceptimet e tilla vazhdojnë&nbsp;të&nbsp;qëndrojnë&nbsp;krahas realitetit tëzymtë&nbsp;të&nbsp;pabarazisë&nbsp;së&nbsp;përhapur gjinore, përfshirë&nbsp;tregun e punës. Vit pas viti statistikat vazhdojnë&nbsp;të&nbsp;dëshmojnë&nbsp;që&nbsp;vetëm&nbsp;deri në&nbsp;rreth 13 përqind gra kosovare kanë&nbsp;një&nbsp;vend pune. Madje edhe në&nbsp;raste kur janë të punësuara,&nbsp;gratë&nbsp;kanë më pak gjasa të mbajnë&nbsp;pozita drejtuese, qoftë&nbsp;në&nbsp;sektorin publik apo privat.</p><p><br></p><p>Raporte të&nbsp;ndryshme tregojnë që ekziston një mosbalancim i thellë&nbsp;në&nbsp;mes burrave dhe grave sipërmarrëse në Kosovë. Sipas platformës elektronike&nbsp;<a href="http://biznesetehapura.com/sq/vizualizimet" target="_blank" style="color: black;">Bizneset e Hapura</a>, vetëm rreth 11 përqind të&nbsp;bizneseve aktive në&nbsp;Kosovëudhëhiqen nga gratë. Me fjalë të&nbsp;tjera Fahrija&nbsp;është&nbsp;në&nbsp;krye të&nbsp;një&nbsp;prej rreth 21,000 bizneseve aktive që&nbsp;janë&nbsp;në&nbsp;pronësi të&nbsp;grave, 69 prej të cilave janë kooperativa bujqësore.</p><p><br></p><p><strong>Biznese të&nbsp;vogla të lindura nga pasioni</strong></p><p><br></p><p>Nga të gjithë bizneset në pronësi të grave, dominojnë sallonet e floktarisë dhe ato për trajtime të tjera estetike.</p><p><br></p><p>Por, një shikim i shpejtë i dyqaneve të vogla nëpër rrugët e kryeqytetit lë mjaft të kuptohet që shumë biznese të vogla të grave zanafillën shpesh e kanë te një pasion e prirje e vjetër.</p><p><br></p><p>Rudina Qosja për disa vite kishte përgatitur ëmbëlsira në kafenenë që e kishte udhëhequr bashkëshorti i saj. Në vitin 2017 ajo vendosi që zellin e saj për të gatuar ëmbëlsira ta përkthejë&nbsp;në një biznes individual me të ardhme afatgjatë. Me ndihmën e një kredie të vogël për start-up të marrë nga banka u realizua Rudi’s Cake Factory.</p><p><br></p><p>Me më pak se 10 punëtorë, Rudi’s Cake Factory zyrtarisht klasifikohet si “mikrondërmarrje”, kategori që përfshin 98 përqind të të gjitha bizneseve të regjistruara në Kosovë.</p><p><br></p><p>“Fillimisht ka qenë&nbsp;shumë&nbsp;vështirë, në&nbsp;fillim kam qenë&nbsp;vetëm unë&nbsp;dhe njëpunëtore, kur e kam hapur si punëtori”, thotë&nbsp;Rudina. “E tani jemi rreth 8 punëtore”.</p><p><br></p><p>Rudina thotë që ajo ende vazhdon të marrë pjesë nëpër trajnime që të përmirësohet vazhdimisht sepse beson që suksesi përfundimisht varet në kualitetin e produktit.&nbsp;“Nëse produkti s’ësht i mirë&nbsp;e s’e ka shijen e mirë&nbsp;nuk do e kisha rekomanduar askënd të&nbsp;fillonte”, thotë ajo.</p><p><br></p><p>Edhe Gresa Krasniqi dhe Jorikë&nbsp;Sadiku shpresojnë&nbsp;që&nbsp;një&nbsp;ditë&nbsp;ndërmarrësia&nbsp;e tyre të&nbsp;ketë&nbsp;të&nbsp;ardhme të&nbsp;sigurtë. Dy 22 vjeçaret, studente të&nbsp;arkiktekturës në&nbsp;Universitetin e Prishtinës bëjnëbizhuteri me dorë&nbsp;për t’i shitur pastaj online.&nbsp;Pavarësisht pasionit që kanë për këtë projekt të tyrin dhe krenarisë që ndjejnë që kanë arritur të krijojnë produkte që pëlqehen, ato janë skeptike për ecurinë e mirëfilltë të punës së tyre.&nbsp;</p><p><br></p><p>“Ne nuk njohim ndonjë grua që ka biznes, burra po. Prandaj nuk dimë kujt t’i drejtohemi që të na japë këshilla”, shprehet Gresa ndërkohë që Jorika pohon me kokë.</p><p><br></p><p>Një&nbsp;<a href="https://www.riinvestinstitute.org/uploads/files/2017/November/10/Womens_Entrepreneurship1510307815.pdf" target="_blank" style="color: black;">raport</a>&nbsp;i Riinvest i vitit 2017 thekson arsye të ndryshme që i shtyn gratë drejt hapjes së një biznesi. Sipas raportit, motivi kryesor për hapjen e një biznesi është fitimi potencial, me rreth 50 përqind të grave që e japin këtë si arsye parësore. Bazuar në të gjeturat, autorët e raportit argumentojnë se si motivimi prapa bizneseve të grave tregon një rritje të numrit të grave që nxiten nga sipërmarrësia e tyre vetanake, dhe jo nga rrethanat e jashtme.</p><p><br></p><p>Sidoqoftë, raporti po ashtu përmend se në rreth 23 përqind të rasteve gratë ishin të motivuara për të filluar një biznes për shkak të papunësisë&nbsp;— ashtu sic ishte për Granita Grezda Lilën. Dy vite e papunë, Granita kishte vendosur ta përdorë&nbsp;shkathtësinë&nbsp;me punëdore si avantazh.</p><p><br></p><p>Pronarja e biznesit të punimeve të argjilës me dorë, Dhè, e ka filluar biznesin e saj në&nbsp;vitin 2017.</p><p><br></p><p>Ajo ka mbaruar Fakultetin e Arteve në degën pikturë, por thotë që nuk ka arritur t’i përkushtohet shumë biznesit për shkak të angazhimit me kujdesin ndaj dy fëmijëve të saj.</p><p><br></p><p>Në&nbsp;momentin kur kërkimi i punës u bë&nbsp;çështje e pashpresë, ajo vendosi t’i përkushtohet pasionit të saj rreth qeramikave.</p><p><br></p><p>“E bleva materialin, argjilën, që e përdor për punimet”, thotë ajo. “Idenë e kam patur moti sepse kam qenë e inspiruar nga qeramikat”.</p><p><br></p><p>Granita thotë se në fillim, ajo thjesht ndihej mirë dhe ishte diçka për të bërë gjatë ditës, por pastaj filloi të rritet organikisht.</p><p><br></p><p>“Fëmijët u rritën kështu që i bëja punimet dhe fillova t’i dërgoj si dhurata”, thotë ajo. “Njerëzit po i pëlqenin. Pas 6 muajsh&nbsp;punim e hapa faqen në Instagram edhe fillova në këtë mënyrë gradualisht t’i shes”.</p><p><br></p><p><strong>Tejkalimi i pengesave</strong></p><p><br></p><p>Në fakt edhe në rastet e sukseshme, bizneset në pronësi të grave&nbsp;<a href="http://she-era.org/wp-content/uploads/2014/05/platforma.pdf" target="_blank" style="color: black;">ballafaqohenme shumë barriera</a>&nbsp;që pengojnë zhvillimin dhe zgjerimin e tyre</p><p>.</p><p>Disa nga këto vështirësi që hasin gratë në drejtimin e bizneseve përfshijnë edhe menaxhimin e kohës për përkujdesin ndaj familjes, si përgatitja e ushqimit dhe kujdesi ndaj fëmijëve. Në një vend ku rolet dhe sjelljet gjinore shpesh ndahen në mënyrë strikte, puna e kujdesit të papaguar zakonisht merret si e mirëqenë si “punë e gruas”. Përgjegjësitë e vazhdueshme që gratë kosovare ndjejnë ndaj detyrave familjare janë përmendur në mënyrë të përsëritur si&nbsp;<a href="https://kosovotwopointzero.com/en/women-out-of-work/" target="_blank" style="color: black;">pengesa kryesore për pjesëmarrjen ekonomike të grave</a>&nbsp;në studimet që vlerësojnë problemin në rajon, të udhëhequra nga qeveria dhe organizatat ndërkombëtare.</p><p><br></p><p>Granita tregon për orarin fleksibël të punës së saj që është dashur ta përshtasë me kujdesin e papaguar që e bën në shtëpi.&nbsp;Kjo po ashtu krijon pengesa qëpersonat si Granita të&nbsp;zgjerojnë&nbsp;biznesin e vet; më shumë se 75 përqind të bizneseve të regjistruara në Kosovë në pronësi të grave janë “biznese individuale”.</p><p><br></p><p>Disa arsye të tjera, që pengojnë zhvillimin e bizneseve të grave në Kosovë,&nbsp;përfshijnë që gratë nuk kanë pronë të tyren ku mund ta zhvillojnë biznesin e vet. Edhe pse e ka të regjistruar biznesin Granita punon në shtëpi. Ajo thotë që mungesa e një hapësire për të punuar e bën të vështirë që ajo të punësojë një punëtore.</p><p><br></p><p>“Nëse do kisha studion time, menaxhimi i biznesit do të ishte pak më i lehtë. E ndaj dhomën e punës me djalin. Ai flen aty dhe unë e kam kthyer një cep të dhomës në mini-studio”, thotë ajo.</p><p><br></p><p>Në Kosovë vetëm<a href="https://kallxo.com/wp-content/uploads/2016/07/E-Drejta-e-Grave-p%C3%ABr-Trash%C3%ABgim-n%C3%AB-Pron%C3%AB.pdf" target="_blank" style="color: black;">&nbsp;16 përqind e pasurisë së paluajtshme</a>&nbsp;është e regjistruar në pronësi të grave, ndërsa sipas Riinvest, vetëm 8 përqind e grave sipërmarrëse në Kosovë kanë pronë&nbsp;të tyren. Kjo përqindje mund të jetë edhe më e vogël për shkak se jo të gjitha gratë që kanë biznese në Kosovë e kanë të regjistruar biznesin e tyre.</p><p><br></p><p>Një barrierë tjetër e grave sipërmarrëse në Kosovë është financimi i biznesit, duke marrë parasysh që edhe bankat komerciale nuk ofrojnë shumë mundësi financimi për bizneset e reja.</p><p><br></p><p>Rudina tregon që financimi i hapjes së biznesit ka qenë shumë i vështirë për shkak se asnjë bankë nuk ofronte kredi për bizneset e reja për shkak të frikës së falimentimit. Ajo ka patur fatin të fitojë një grant për&nbsp;<em>branding</em>&nbsp;— mbështetje për logon, karvizitat, posterat e gjithcka që lidhet me imazhin e një firme&nbsp;— të Rudi’s Cake Factory nga European Bank for Reconstruction and Development (EBRD)&nbsp;—&nbsp;(Banka Evropiane për Ndërtim dhe Zhvillim).&nbsp;Vetëm pas fitimit të këtij granti, Rudina nëpërmjet EBRD-së arriti që të mund të bie në kontakt me bankën komerciale vendore e cila ia dha kredinë dhe ia financoj biznesin.</p><p><br></p><p>Në anën tjetër Fahrije Hoti nga Krusha e Madhe shton që në disa raste vetëm të qenit grua udhëheqëse e biznesit ka ndikuar sjelljen e bashkëpunëtorëve të saj. Ajo thotë që shpesh i është dashur të bëjë kontrata të momentit të fundit e të gjejë furnizues të rinj sepse furnizuesit e kontraktuar s’e kanë zbatuar kontratën.</p><p><br></p><p>“Ka patur raste që furnizuesit në ditën që duhet të na e sillnin produktin kanë shkuar ta shesin në treg. Mendojnë që më mirë të shesin me çmim pak më të lartë në treg e të fitojnë këtë vit se sa të kenë një kontratë afatgjatgjatë me kompaninë e një gruaje”, thotë ajo. “Më është dashur të bëj kontrata me ferma nga Shqipëria në moment të fundit e të paguaj transportin pak më shtrenjtë për shkak të sjelljeve të kompanive vendore”.</p><p><br></p><p>Por pavarësisht vështirësive që Fahrija se bashku me të intervistuarat shprehen që të pasurit një biznes të tyrin ka patur gjithashtu shumë avantazhe. Ato kanë mundur të hapin vende të reja pune, kanë avancuar aftësitë e tyre, dhe gjithashtu po shërbejnë si idhuj për vajza e gra të reja.</p><p><br></p><p><strong style="color: black;">Ky artikull&nbsp;është prodhuar për Kosovo 2.0, ku edhe është publikuar fillimisht. Ripublikimi i këtij artikulli është bërë me lejen e Kosovo 2.0.</strong></p><p><br></p><p><strong style="color: black;"><em>Foto kryesore: Fikret Ahmeti / K2.0.</em></strong></p><p><br></p><p><em style="color: black;">Artikulli i plot</em><em style="color: rgb(0, 0, 0);">ë:</em><strong style="color: rgb(0, 0, 0);"><em> </em></strong><a href="https://kosovotwopointzero.com/grate-kosovare-ne-biznes/" target="_blank">https://kosovotwopointzero.com/grate-kosovare-ne-biznes/</a></p><p><br></p>